Dżem z aronii i jabłek

Dżem z aronii i jabłek

Dżem z aronii i jabłek

Lato to szczególny czas w roku, w którym można cieszyć się świeżymi owocami. Czekają one na nas w sadach i ogrodach. Aż żal byłoby nie skorzystać z takiej okazji, dlatego też wiele gospodyń domowych zajmuje się przygotowywaniem przetworów z owoców. Najczęściej wykonywane są soki, dżemy i konfitury. Dużą popularnością cieszy się chociażby dżem z aronii i jabłek. Sprawdź jak go przygotować już teraz, aby zimą cieszyć się jego wyjątkowym smakiem.

Jak przygotować dżem z aronii i jabłek?

Składniki, które są potrzebne na przygotowanie porcji dżemu z aronii i jabłek:
• 1 kg dojrzałych owoców aronii
• 2 kg jabłek (dowolny rodzaj)
• pół litra wody
• cukier (ilość wedle uznania – minimum 1 kg)
• sok z połowy cytryny
• aromatyczne przyprawy – np. goździki, cynamon i kardamon
• ewentualnie środek żelujący

Przygotowanie aronii

Rozpocząć trzeba od dokładnego obrania aronii, oczyszczenia jej z ogonków oraz umycia. Następnie warto ją zamrozić – dzięki temu można skutecznie pozbyć się charakterystycznej dla tego owocu goryczy. Po około 24 godzinach należy wyłożyć aronię z zamrażalnika.

Przygotowanie jabłek

W tym samym czasie trzeba przygotować drugi owoc, z którego przygotuje się smaczny dżem, a więc jabłka. Należy umyć je, obrać ze skórki, oczyścić z pestek, gniazd nasiennych i innych dodatkowych elementów oraz pokroić w mniejsze kawałki.

Klarowanie

Przygotować trzeba również garnek, w którym umieszcza się owoce aronii. Następnie trzeba je przez pewien czas klarować na delikatnym ogniu. Trzeba robić to uważnie, aby owoce się nie przypaliły. W razie potrzeby warto stopniowo podlewać owoce niewielką ilością wody. Do drugiego garnka należy włożyć jabłka, dodać trochę wody i również klarować na spokojnym ogniu. Po kilkunastu minutach niezbędne jest połączenie zawartości jednego i drugiego garnka. Trzeba robić to ostrożnie, bowiem owoce będą gorące.

Doprawianie i faza finalna

Dosypać trzeba również zgodną z potrzebami ilość cukru, a jeśli jest taka potrzeba dolać można także trochę wody. Później konieczne jest dalsze podgrzewanie wymieszanych owoców. Między czasie można dodać również środek żelujący, aby konsystencja ugotowanych owoców bardziej przypominała dżem. Na końcu trzeba zadbać o dobry smak dżemu. Można więc dodać niewielką ilość ulubionych przypraw, które nadadzą niezwykły aromat. Może być to na przykład kilka goździków, laska cynamony, czy szczypta kardamonu. Dobrze sprawdzi się również sok z cytryny. Warto sprawdzić czy gęstość dżemu jest odpowiednia – gdyby był on zbyt gęsty można dodać jeszcze trochę wody i chwilę podgotować. Tak przygotowany dżem należy włożyć do słoiczków dowolnej wielkości i dokładnie zakręcić.

Podsumowanie

Przygotowywanie przetworów z owoców na pewno jest ciężką pracą. Jednak ten trud zostaje nagrodzony spiżarnią pełną przepysznych smakołyków. Ich apetycznym smakiem można cieszyć się nawet w największe zimowe mrozy. W najzimniejsze dni potrafią one przywrócić wspomnienia związane z latem, wakacjami i promieniami słońca. Tak naprawdę można określić je jako smak lata zamknięty w słoiku. Mało tego dżem z aronii i jabłek jest źródłem wielu witamin, których w zimowy czas zwykle nam brakuje.

admin

leave a comment

Create Account



Log In Your Account